15 septembre 2014

Verzamel-dvd : vijf gevallen van schending van het recht op voedsel

FIAN Belgium en FIAN International konden de afgelopen jaren een filmploeg meenemen bij hun werkbezoeken aan volkeren van wie de rechten geschonden worden. Dat leverde materiaal op voor een paar korte documentaires over verschillende gevallen. Het geheel geeft een goed beeld van de levensomstandigheden ter plaatse. Het vertonen van deze sterke getuigenissen is een uitstekende manier om hier in België het debat op gang te brengen.

Op de verzamel-dvd staan vijf gevallen van schending van het recht op voeding, en hoe de plaatselijke bevolking om voor haar rechten opkomt.

Mubende – Le café de l’injustice

In 2001 verjoeg het Oegandese leger de bevolking van Mubende met geweld uit hun dorpen, zodat daar een Duitse koffieplantage kon komen. Sinds toen al loopt de strijd om de grond terug te krijgen en recht te doen gelden.

Michael Enger / 2012 / 12 min. / Sous-titres : EN, FR, DE

Voir en ligne : FR, EN, DE

The Dark Side Of The Green

De situatie van de Guarani-Kaiowà-Indianen in Brazilië is wanhopig. Sinds 1915 verloren zij 90% van hun territorium. Na de grondverslindende grootschalige veeteelt en sojaplantages is er nu de nachtmerrie van de snelle opmars van rietsuiker voor de productie van industriële ethanol.

An BAccaert, Cristiano Navarro, Nicolas Muñoz / 2011 / 29 min. / Sous-titres : EN, FR

Voir en ligne : EN, FR, DE, ES

Prospérité sous terre

In het noorden van Burkina Faso moesten zo’n 13.000 mensen die voorheen van de landbouw en de kleinschalige goudontginning leefden, hun grond afstaan aan de grootste goudmijn van het land, beheerd door IAMGOLD, een Canadese maatschappij. Deze video licht toe wat er achter dit verhaal zit.

Ronnie Ramirez / 2013 / 30 min. / Sous-titres : EN, FR, NL, DE

Seeds of Discontent

Grootschalige boomaanplantingen in de Mozambikaanse provincie Niassa veroorzaken voedselonzekerheid voor de plaatselijke bevolking. Hun recht op voedsel wordt zo geschonden. Zweedse en Noorse investeerders zijn hiervoor verantwoordelijk.

Geoff Arbourne / 2013 / 23 min. / Sous-titres : EN, FR, NL, DE

Voir en ligne : EN/ES/PO

Trailer : EN/ES/PO

Bajo Aguan : Grito por la tiera

Deze documentaire belicht het gewelddadig conflict en de straffeloosheid ten gevolge van het gebrek aan beschikbare grond in Honduras.

Ernest Cañada / 2012 / 30 min. / Sous-titres : EN, FR

Voir en ligne : ES

Contacteer FIANvoor meer informatie over deze dossiers of om de DVD de bestellen.