20 novembre 2018

Verklaring voor de rechten van boerinnen en boeren : België mist belangrijke kans om de makers van het voedselmodel van de toekomst te ondersteunen.

Brussel, 20 november 2018 - Gisteren om 22.00 stemde een overweldigende meerderheid van de staten in de derde commissie van de Algmene Vergadering van de VN in New York voor de definitieve goedkeuring van verklaring voor de rechten van boer.inn.en in de Algemene Vergadering van de VN midden December. De tekst werd in september reeds aangenomen door de mensenrechtenraad in Geneve. Een overwinning voor boerinnen en boeren over de hele wereld, maar een teleurstelling voor de boerenorganisaties en het maatschappelijk middenveld in Europa en België in het bijzonder. België loopt opnieuw een kans mis om de actoren die het voedselmodel van de toekomst vorm geven te ondersteunen.

Actualisatie na de finale stemming op 17 december 2018 in de Algemene Vergadering van de Verendigde Naties die de verklaring van de rechten van de boeren en andere op het platteland werkzame personen aannam.
Finale Stemming :

  • 121 voor
  • 8 tegen
  • 54 onthouding (waaronder België)

Op uitdrukkelijk verzoek van de Verenigde Staten werd de verklaring in de Derde Commissie in stemming gebracht, wat leidde tot een levendig debat. De stemming stond de goedkeuring van de verklaring door het Comité echter niet in de weg. Met 119 stemmen voor, 7 tegen en 49 onthoudingen (zie details van de stemming hieronder) werd de verklaring met een grote meerderheid goedgekeurd. De Europese staten hebben zich opnieuw laten opmerken door zich te onthouden van de stemming over deze kwestie, die van cruciaal belang is voor de toekomst van de hele mensheid. Slechts 5 Europese staten (Luxemburg, Moldavië, Portugal, Servië, Zwitserland) erkennen de dringende noodzaak om boerinnen en boeren te steunen via de erkenning van hun meest fundamentele rechten, noodzakelijk om hun missie te kunnen volbrengen : het voeden van toekomstige generaties op een duurzame manier.

De Belgische positie is onbegrijpelijk : "Ik kan het nog steeds niet geloven ! "zegt Vincent Delobel, een jonge geitenboer uit Doornik, die deelnam aan de onderhandelingen namens twee Belgische landbouworganisaties (MAP en FUGEA). "Hoe kon Didier Reynders een dergelijke beslissing nemen als alle actoren op het platteland hun steun uitspraken voor deze verklaring ? In de afgelopen weken hebben verschillende ministers, landbouworganisaties en het middenveld de druk opgevoerd om de minister van Buitenlandse Zaken alsnog te overtuigen om "ja" te stemmen tijdens de stemming.

Als middenveldorganisatie is het niet alleen de gemiste kans voor België om zijn engagementen voor duurzame landbouw na te komen, maar ook het gebrek aan respect voor democratische besluitvorming dat ons zorgen baart", aldus Florence Kroff van FIAN België. Op Europees niveau hebben verschillende instellingen, waaronder de Europese Economische en Sociale Raad en het Europees Parlement, de lidstaten uitdrukkelijk opgeroepen om voor de rechten van de boer.inn.en te stemmen. In België vroegen de drie regionale ministers van Landbouw (Joke Schauvliege, Céline Frémault en René Collin) de minister van Buitenlandse Zaken om de VN-verklaring te steunen. Ook Marie Christine Marghem (minister voor Duurzame Ontwikkeling) drukte haar steun uit voor de verklaring. Om nog maar te zwijgen van de massale steun van het Belgische middenveld (meer dan 60 vakbonden en Belgische middenveldorganisaties), de Europese burgers (een petitie met meer dan 71.000 handtekeningen bij de stemming) en de academische wereld. "Wat ons het meest teleurstelt, is dat er over deze kwestie een echte consensus bestond tussen de verschillende landbouwactoren. Dit bewijst dat we het ideologische debat overwonnen hadden," vervolgt Vincent Delobel.

Het zal enige tijd vergen voor boerinnen en boeren en andere op het platteland werkzame personen om te herstellen van dit gebrek aan Europese politieke moed, maar dit zal de mondiale hoop die de goedkeuring met zich meebrengt niet kunnen temperen. "De goedkeuring van deze VN-verklaring is een keerpunt voor het internationale mensenrechtensysteem. In tijden waarin de VN haar legitimiteit op het spel zet door de creatie van mechanismes die de belangen van bedrijven bevoordelen, toont deze verklaring aan dat het mogelijk is om het oorspronkelijke mandaat van de VN nieuw leven in te blazen," concludeerde Sofia Monsalve Suárez, secretaris-generaal van FIAN International.

Perscontacten :

Vincent Delobel (MAP-FUGEA) : vdelobel@gmail.com - 0487 90 52 02
Florence Kroff (FIAN Belgium : florence@fian.be - 0475 84 56 24

Videobeelden van de stemming 19/11/2018 : Zie ici

Bekijk ook het persbericht van de Europese Coördinatie van Via Campesina : UNITED NATIONS : Third Committee approves the UN Declaration on the Rights of Peasants and Other People Working in Rural Areas

Complementaire nota antwoord op de bezorgdheden van de Belgische regering (Frans)

PDF - 271.2 ko

Details van de stemming :

Voor (119) : Afghanistan, Algérie, Angola, Antigua-Barbuda, Azerbaïdjan, Bahamas, Bahreïn, Bangladesh, Barbade, Bélarus, Belize, Bénin, Bhoutan, Bolivie, Botswana, Brunei, Burundi, Cambodge, République centrafricaine, Tchad Chili, Chine, Comores, Costa Rica, Côte d’Ivoire, Cuba, République démocratique de Corée, Djibouti, Équateur, Équateur, El Salvador, Guinée équatoriale, Équateur, Équateur, Érythrée, Gabon, Gambie, Ghana, Grenade, Guinée Bissau, Guyana, Haïti, Inde, Indonésie, Iran, Irak, Jamaïque, Jordanie, Kazakhstan, Kenya, Kiribati, Koweït, RDP lao, Liban, Libéria, Libye, Luxembourg, Madagascar, Malawi, Malaisie, Maldives, Mali, Mauritanie, Maurice , Mexique, Monaco, Mongolie, Maroc, Mozambique, Myanmar, Namibie, Népal, Nicaragua, Niger, Nigéria, Oman, Pakistan, Panama, Papouasie-Nouvelle-Guinée, Paraguay, Pérou, Philippines, Portugal, Quatar, République de Moldova, Rwanda, Saint Kitts-Nevis, Sainte-Lucie, Saint-Vincent-et-les Grenadines, Samoa, Arabie Saoudite, Sénégal, Serbie, Seychelles, Sierra Leone, Îles Salomon, Afrique du Sud, Soudan du Sud, Sri Lanka, Soudan, Suriname, Suisse, République arabe syrienne, Tadjikistan, Thaïlande, Timor-Leste, Togo, Trinité-et-Tobago, Tunisie, Ouganda, Émirats Arabes Unis, République-Unie de Tanzanie , Uruguay, Ouzbékistan, Venezuela, Vietnam, Yémen, Zambie, Zimbabwe

Onthouding (49) : Albanie, Andorre, Argentine, Arménie, Autriche, Belgique, Bosnie-Herzégovine, Brésil, Bulgarie, Canada, Colombie, Croatie, Chypre, République tchèque, Danemark, Estonie, Éthiopie, Fidji, Finlande, France, Géorgie, Allemagne, Grèce, Guatemala, Hunduras, Islande, Irlande, Italie, Japon, Lettonie, Lichtenstein, Lituanie, Malte, Monténégro, Pays-Bas, Norvège, Palaos, Pologne, République de Corée, Roumanie, Fédération de Russie, Saint-Marin, Singapour, Slovaquie, Slovénie, Espagne, ARY Macédoine, Turquie, Ukraine

Tegen (7) : Australie, États-Unis, Hongrie, Israël, Nouvelle-Zélande, Royaume-Uni, Suède

Landen die niet stemden (18) : Burkina Fasso, Cap Vert, Cameroun, Congo, République démocratique du Congo, Dominique, Eswatini, Kirghizistan, Lesotho, Îles Marshall, Micronésie, Nauru, Sao Tomé-Principe, Somalie, Tonga, Turkménistan, Tuvalu, Vanuatu

Informatie over het proces en de tekst :
• Zie beschikbare informatie Op de website van FIAN Belgium
• Troisième Commission - Commission sociale, humanitaire et culturelle - 19 novembre 2018 - 51ème réunion - Assemblée générale, 73ème session.
Doc UN : A / C.3 / 73 / L.30 - Déclaration des Nations Unies sur les droits des paysans et des autres personnes travaillant dans les zones rurales
• Etat d’avancement des projets de proposition - résultat du vote