Nyéléni : de roots van de wereldwijde beweging voor agro-ecologie
De Nyéléni-verklaring vormt één van de basisteksten van de internationale beweging voor agro-ecologie. Het is de slotverklaring van het tweede Nyéléni Forum dat in 2015 plaatsvond in Mali. Samen met Boerenforum, Toekomstboeren, Voedsel Anders, Wervel en Oxfam, brengt FIAN Belgium de Nederlandse vertaling nu uit in brochurevorm. Een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in deze bloeiende beweging !
Dankzij de Nyéléni-verklaring werd agro-ecologie niet alleen een zaak van boeren en boerinnen, maar ook een sociale beweging van burgers over de hele wereld. Deze brochure doet je kennismaken met de roots van onze beweging Voedsel Anders, een absolute eye-opener voor alle mensen met een hart voor inclusieve, ecologische landbouw
Ingrid Pauwels (Voedsel Anders) en Sabrina Proserpio (BioForum)
Geboorte van een wereldwijde beweging
De naam ‘Nyéléni’ verwijst naar een bijzondere Afrikaanse boerin die zich verzette tegen het gevestigde landbouwmodel in haar land, Mali. Ze werd zo succesvol dat ze tot op vandaag een lichtend voorbeeld is voor vele vrouwen en voor de wereldwijde beweging van de inclusieve, agro-ecologische landbouw.
Deze opmerkelijke boerin vormde de inspiratie voor het eerste Internationale Forum voor Agro-ecologie, beter bekend als het Nyéléni Forum. In 2007 bracht dit forum meer dan 500 vertegenwoordigers uit 80 landen samen in Mali om zich te verzetten tegen het industriële landbouwsysteem. Deze bijeenkomst vormde ook de bakermat van de Europese beweging voor Voedselsoevereiniteit.
Na dit eerste forum - dat een overdonderend succes kende-, volgde in 2015 een tweede Forum, waar de Nyéléni-verklaring voor agro-ecologie werd aangenomen die we in onze brochure presenteren.
Een manier van leven die elke wereldburger raakt
Thierry Kesteloot van Oxfam is een van de pioniers van de beweging voor agro-ecologie, die betrokken was bij de organisatie van het Nyéléni Forum in 2015. In het voorwoord verwoordt hij mooi waarover het gaat : “Nyéléni toonde dat agro-ecologie niet alleen een zaak was van boeren en boerinnen, maar ook van vrouwen, jongeren, landarbeiders, consumenten, milieuorganisaties, mensenrechtenactivisten en ngo’s van over de hele wereld.”
“Agro-ecologie is nog meer een manier van leven dan een landbouwmethode,” vertelt Ingrid Pauwels, coördinator van Voedsel Anders. “Elke wereldburger kan erdoor geraakt worden. Solidariteit, het delen van (boeren)kennis, samenwerking, natuurinclusief produceren, diversiteit, autonomie, het recht op voedsel, gendergelijkheid,… Agro-ecologie brengt al deze waarden bij elkaar en maakt een toekomstgerichte voedselproductie mogelijk met respect voor mens en natuur.”
Zowel de filosofie van de wereldwijde agro-ecologische beweging, zoals vastgelegd tijdens het Nyéléni Forum, als de meer praktijkgerichte pijlers van de agro-ecologische landbouw komen aan bod. “Het is boeiend om te zien hoe deze waarden universeel zijn en uiteraard bedoeld om verder te vertalen naar lokale situaties en diverse culturen. Persoonlijk vind ik één van de mooiste aspecten van agro-ecologie dat het alle mensen, uit welk land of cultuur ook met elkaar kan verbinden,” zo besluit Ingrid.
Basisliteratuur voor iedereen met een hart voor agro-ecologie
Deze uitgave van FIAN Belgium, in samenwerking met Boerenforum, Toekomstboeren, Voedsel Anders, Wervel, en Oxfam, is een absolute must-read voor alle mensen met een hart voor agro-ecologie !
De brochure is vanaf nu ook verkrijgbaar in print. Stuur een mailtje naar kristel(at)fian.be als je graag één of meerdere papieren exemplaren wil bestellen